^Na vrh stranice

florian.jpg

Posjete na stranici

Posjeta danas 16

Posjeta jučer 91

Posjeta tjedno 107

Posjeta mjesečno 310

Posjeta do sada 27858

Currently are 11 guests and no members online

O nama

Vatrogasna zajednica Daruvar osnovana je 1994. godine kao pravni slijednik vatrogasne organizacije - udruge dobrovoljnih vatrogasnih društava ovog područja što su imala razna nazive.

Prva udruga dobrovoljnih vatrogasnih društava osnovana je davne 1926. godine pod imenom Vatrogasna Župa Daruvar u kojoj je tada bilo udruženo 10 dobrovoljnih vatrogasnih društava (Daruvar, Trojeglava, Sirač, Đulovac, Daruvarski Brestovac, Dežanovac, Uljanik, Končanica, Donji Daruvar i Veliki Bastaji). Vatrogastvo u ovom kraju ima dugu i bogatu tradiciju od preko 120 godina i pojedina društva ulaze u red najstarijih u Republici.

Vatrogasna organizacija je dinamična organizacija i ovisno o stanju i radu u dobrovoljnim vatrogasnim društvima i ova organizacija imala je značajnih oscilacija u svom radu i djelovanju, a na njen rad nije bio zanemariv utjecaj politike i ideologije vlasti.

No zajedničkim snagama i suradnjom sa DVD-ima ovog područja Vatrogasna zajednica iznjedrila je u svojim redovima zdrave snage koje su joj osiguravale kontinuitet u radu, a dokaz tome je da su dobrovoljna vatrogasna društva i nakon osnivanja jedinica lokalne uprave i samouprave ostali djelovati kao jedinstvena Vatrogasna zajednica Daruvar (udruženo je 25 društava sa područja grada Daruvara i 4 općine).

Vatrogasna zajednica koristeći organiziranost svojih članova, njihova materijalna dobra te spremnost da sve svoje snage angažira na obrani domovine, uz pomoć Kriznog štaba već s prvim počecima napada na grad uključila u organiziranu zaštitu ljudi i imovine od posljedica požara uslijed ratnog djelovanja (minobacačkih granata).

Dana 27. kolovoza 1991. godine osnovana je postrojba za protupožarnu zaštitu u sastavu od tridesetak članova raspoređenih u tri smjene, a nakon mobilizacije ovih dobrovoljaca, postaje samostalni vod civilne zaštite namijenjen zaštiti od požara u ratnim uvjetima.

Vatrogasna zajednica Daruvar od 1999. godine djeluje samo na području Grada Daruvara i ima ukupno 8 članica: Daruvar, Donji Daruvar, Gornji Daruvar, Doljani, Ljudevit Selo, Lipovac Majur, DVD u gospodarstvu MPD i Javna vatrogasna postrojba Grada Daruvara.

Vatrogasna zajednica vrši redovitu edukaciju svojih kadrova, ove godine od 24. ožujka do 29. travnja 2003. godine održavaju se tečajevi za zvanje vatrogasac i zvanje vatrogasni dočasnik. Tečaj pohađa ukupno 40 članova vatrogasnih društava sa područja grada. Predavači na tečaju su uglavnom vatrogasni tehničari iz JVP Grada Daruvara.

Nadnevka 11. travnja 2003. godine Vatrogasna zajednica Daruvar održala je svoju redovnu izvještajnu godišnju skupštinu na kojoj su prezentirana izvješća o radu za 2002. godinu.

Vatrogasna zajednica vrši redovitu edukaciju svojih kadrova, ove godine od 24. ožujka do 29. travnja 2003. godine održavaju se tečajevi za zvanje vatrogasac i zvanje vatrogasnih dočasnik. Tečaj pohađa ukupno 40 članova vatrogasnih društava sa područja grada. Predavači na tečaju su uglavnom vatrogasni tehničari iz JVP Grada Daruvara. Na ispitima održanim dana 29. 04. uspješno završilo tečaj 15 polaznika za zvanje vatrogasni dočasnik i 14 polaznika za zvanje vatrogasac.

Copyright © 2013. Javna Vatrogasna Postrojba Grada Daruvara  Rights Reserved.