^Na vrh stranice

florian.jpg

Posjete na stranici

Posjeta danas 16

Posjeta jučer 91

Posjeta tjedno 107

Posjeta mjesečno 310

Posjeta do sada 27858

Currently are 3 guests and no members online

O nama

Dana 24. siječnja 1928. godine okupilo se preko 40 mještana Doljana s namjerom da u selu osnuju Dobrovoljno vatrogasno društvo.
U to vrijeme u okolici Daruvara djelovalo je već nekoliko DVD-a koji su svojim radom postizali dobre rezultate u zaštiti od požara.

Održan je sastanak na kome je odlučeno da se izabere privremeno rukovodstvo.
Na osnivačkom sastanku donesena je još jedna važna odluka da svaki član utemeljitelj društva uplati 200 dinara kao temeljni kapital društva.
Mještani su se odazvali i pomogli tako da je društvo moglo otpočeti sa radom. Istovremeno se povećao i broj članova tako da je društvo u travnju 1928. godine brojalo 43 izvršna člana, te 22 podupiruća člana.

Na prvoj redovnoj skupštini održanoj dana 04. svibnja 1928. godine izvršen je izbor rukovodstva, te izvršeno njegovo konstituiranje, a društvo je organizaciono sređeno.
Za predsjednika je izabran Josip Polak.
Tajnik je Alojz Kuhar,
blagajnik Karlo Vaclavek,
a za Vojvodu (zapovjednika) Ivan Petjera.

Prvo vatreno krštenje društvo je imalo već 27. listopada 1928., kada je buknuo požar na kući Sime Nikolić u Doljanima. Vatrogasci su tada pokazali svoju obučenost i brzinu, požar je ubrzo lokaliziran i ugašen.

Pred kraj iste godine radilo se na tome da se nabave odore. Zbog nedostatka novca nabavile su se samo kape i bluze, a polovinu iznosa su uplatili izvršujući članovi. Pojava novih odora i trube koja je pozivala na vježbe i uzbune privukla je još novih članova.

1929. godine DVD je uz pomoć mještana sela kupilo novu ručnu prskalicu iz Čehoslovačke. Iste godine podignuto je i vatrogasno spremište.

Društvo se iz godine u godinu razvijalo i opremalo. Nabavljeno je bure za vodu, opasači sa sikiricama i šljemovi, a 1934. godine nabavljene su prve svečane odore.
Također se šalje na obučavanje ljudi na vatrogasni tečaj koji je uspješno završio 21 član.

Rad društva se normalno razvija sve do 1942. godine kada je zbog ratnih neprilika stagnirao, ali nije prestajao u potpunosti.

Nakon rata od 1950. do 1980. godine sve više članova završava vatrogasni tečaj za časnike i dočasnike. Također dva časnika se osposobljavaju za čin višeg vatrogasnog časnika.

U međuvremenu nabavlja se i oprema. Nabavljen je navalni vatrogasni kombi i "Creina" cistera za transport vode. Prvo vatreno krštenje imali su kod Vene Petran, gdje je gorio stog slame koji je zapaljen u dječjoj igri.

Kako je vatrogasno spremište u takvom stanju da ne vrijedi ulaganje u popravak, 1978. godine mještani Doljana refrendumom izglasavaju samodoprinos za izgradnju novog vatrogasnog doma do čije realizacije dolazi 1984. godine.

U narednom razdoblju radi se na protupožarnoj preventivi i opremanju društva vatrogasnom opremom za slučaj požara. Jer iako se borimo da požara nema, vatrogasna oprema mora biti ispravna i uvijek spremna za intervenciju za spašavanje ljudskih života i imovine.

Tijekom Domovinskog rata pretrpjeli smo velike štete u društvu. Dio članova odlazi iz društva, na vatrogasnom domu razbijeno je krovište, oštećena fasada, oštećena ili uništena stolarija (niti jedno staklo na domu nije ostalo čitavo). Uništene su nam usisne cijevi, dio tlačnih cijevi za vodu uništen je ili oštećen. Navalni vatrogasni kombi djelomično propucan, cisterna za transport vode oštećena i onesposobljena, agregat onesposobljen.

Ostali smo bez vatrogasne zastave, koja je otuđena iz doma. Nedostaju svečane odore, šljemovi, sikirice i radni kombinezoni.

Nakon rata dobrovoljnim radom i uz pomoć Vatrogasne zajednice uspjeli smo popraviti krovište, ustakliti prozore, popraviti i registrirati vatrogasni kombi, osposobiti "Creinu". Nabavili smo nekoliko tlačnih cijevi te polovni agregat "Rosenbauer".

Društvo pojačava rad i 1996. godine u suradnji sa Vatrogasnom zajednicom u Doljanima se održava vatrogasni tečaj za osposobljavanje mlađih članova, koji pohađa i završava 15 članova. 1998. godine održan je tečaj za vatrogasca prve klase koji s uspjehom završava većina vatrogasaca koji su ranijih godina pohađali i završili vatrogasni tečaj.

Copyright © 2013. Javna Vatrogasna Postrojba Grada Daruvara  Rights Reserved.